Синя карта – дозвіл на проживання та працевлаштування

   У Республіки Болгарія спростилася процедура найму іноземців та отримання посвідки на проживання на підставі «Синя карта ЄС». Незважаючи на те, що закон «Про трудову міграцію і трудової мобільності», який детально регулює дане питання, вступає у силу з 21 травня 2016 року, спрощена процедура отримання «Синьої карти ЄС» діє вже зараз.

   Всупереч поширеній помилці, що «Синя карта» видається тільки IT фахівцям, повідомляємо, що дана карта видається будь-яким фахівцям інших галузей, а з точки зору закону «висококваліфікованим» може вважатися будь-який фахівець, який закінчив 3 курсу ВНЗ.

   Що таке «Синя карта»?

Blue Card, синя карта Болгарії

Синя карта (EU Blue Card) Болгарії

Це «два в одному» – дозвіл на роботу і проживання в Болгарії. Оформляється у вигляді пластикової карти того ж зразка, який видається всім іноземцям, які проживають в Болгарії, тільки в ній вказується місце роботи та займана посада, а також підстава перебування – «Синя карта ЄС».

   Володар дозволу може не тільки проживати в Болгарії, в’їжджати і виїжджати з неї без обмежень, але і працювати за трудовим договором. Це є суттєвою перевагою даної підстави для перебування на території Республіки Болгарія.

   Синя карта видається строком дії до 1 року з можливістю подальшого продовження без виїзду з Болгарії з мінімальним пакетом документів і витрат.

Після закінчення п’яти років перебування в Болгарії володар «Синьої карти» може претендувати на отримання статусу постійного місця проживання в Болгарії або ЄС.

   Хто може отримати Синю карту?
Синя карта може бути видана будь-якому іноземцю, крім громадян країн ЄС / ЄЕП і Швейцарії. Кандидат повинен мати вищу освіту (в тому числі незакінчену, але не менше 3 років навчання у ВНЗ). Спеціальність іноземця за дипломом не обов’язково повинна збігатися з майбутньою діяльністю – в разі розбіжностей можна представити докази відповідного професійного досвіду.

   В інтернеті широко поширена інформація про те, що Синя карта призначена для програмістів та інших фахівців у сфері IT. Це не так. Просто для IT фахівців в Болгарії введена ще більш спрощена процедура отримання Синьої карти.

   Наступним критерієм є готовність роботодавця платити висококваліфікованому фахівцеві підвищену зарплату: в розмірі не менше 2-х середніх болгарських зарплат за минулі 12 місяців для IT сфери і 1,5-х середніх болгарських зарплат – для інших професій (середня зарплата в Болгарії за останні 12 міс. на даний момент становить біля 900 лева, що приблизно дорівнює 460 євро).

   Як оформляється «Синя карта»?
Перш ніж почати процедуру, майбутній працівник і роботодавець повинні бути готові до укладення трудового договору терміном дії мінімум 1 рік. Перші кроки по оформленню дозволу робляться роботодавцем. Це може бути будь-яка фірма, зареєстрована в Болгарії; на даний момент не має значення, скільки працівників (як болгарських, так і іноземних) вона наймає, і яке їх співвідношення.

   У разі якщо мова йде не про IT фахівця, роботодавець повинен виконати попередній 15-денний пошук кандидата на болгарському ринку праці. При цьому він має право не прийняти на роботу тих болгарських кандидатів, які до нього з’являться.

   Якщо ж мова йде про IT фахівця, попередній пошук болгарських працівників зовсім не потрібно. Справа в тому, що в 2016 році фахівці в сфері IT увійшли до Списку дефіцитних професій, що затверджується Міністерством праці та соціальної політики Болгарії щорічно до 31 січня.

   Далі фірма – роботодавець має отримати рішення Міністерства праці та соціальної політики Болгарії, яким буде схвалений найм іноземного громадянина. Рішення видається протягом 15 днів і коштує 400 лева (приблизно 200 євро); термін його дії дорівнює дії трудового договору.

   З даним рішенням іноземець звертається за візою Д в країні свого громадянства (вартість візи 100 євро). При цьому докази забезпечення житлом та фінансовими засобами не потрібні. Віза по даній підставі видається протягом 45-ти днів із терміном дії 6 місяців.

   Після прибуття до Болгарії іноземець протягом 7-ми днів отримує дозвіл на перебування і від 3-х днів до 1 місяця (за вибором) – карту. Витрати на отримання дозволу стандартні – 500 лева (приблизно 250 євро) держмито за дозвіл на 1 рік, від 45 до 225 лева – карта (в залежності від терміновості оформлення).

   Продовжується термін перебування після закінчення 1 року без виїзду з Болгарії, витрати в основному ті ж: 500 лева плюс карта (якщо дозвіл Мінпраці ще в силі, тоді немає додаткових витрат у розмірі 400 лева).